Wednesday, July 15, 2015

Krem z dynii

Wracając z pracy zajechaliśmy na bazar po warzywa. Szczerze mówiąc, gdy spojrzałam to nie znałam ponad połowy gatunków. Chropowate, z wypustkami, strączki, niemal wszystkie zielone. Próżno było tam szukać sałaty, kalafiora czy rzodkiewki. Jedynym co, po kilku minutach rozpoznałam, to dynia. Pomyślałam,że będzie krem. Czosnek, cebula, imbir, chilli - dla ostrości, pomidory i mleko kokosowe - dla słodkości. Dynię obrałam, usunęłam pestki, pokroiłam w kostkę i w garnku podsmażyłam na oliwie, dodałam skrojone pomidory, czosnek, cebulę i imbir. Doprawiłam solą, pieprzem i chilli. Dolałam szklankę wody, zmiksowałam. Powstał krem idealny na lunch lub lekką kolację ;) Składniki: 1 dynia 2 pomidory 1 mała cebula 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku Puszka mleka kokosowego Sól pieprz Chilli Oliwa z oliwek Szklanka wody/bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego Może nie wygląda pięknie, ale w smaku pyszne :)

1 comment:

Thank you for all your fashionable comments!