Wednesday, July 15, 2015
Krem z dynii
Wracając z pracy zajechaliśmy na bazar po warzywa. Szczerze mówiąc, gdy spojrzałam to nie znałam ponad połowy gatunków. Chropowate, z wypustkami, strączki, niemal wszystkie zielone. Próżno było tam szukać sałaty, kalafiora czy rzodkiewki. Jedynym co, po kilku minutach rozpoznałam, to dynia. Pomyślałam,że będzie krem. Czosnek, cebula, imbir, chilli - dla ostrości, pomidory i mleko kokosowe - dla słodkości. Dynię obrałam, usunęłam pestki, pokroiłam w kostkę i w garnku podsmażyłam na oliwie, dodałam skrojone pomidory, czosnek, cebulę i imbir. Doprawiłam solą, pieprzem i chilli. Dolałam szklankę wody, zmiksowałam. Powstał krem idealny na lunch lub lekką kolację ;)
Składniki:
1 dynia
2 pomidory
1 mała cebula
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
Puszka mleka kokosowego
Sól pieprz
Chilli
Oliwa z oliwek
Szklanka wody/bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego
Może nie wygląda pięknie, ale w smaku pyszne :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
uwielbiam takie kremy!:)
ReplyDelete